Kjemisk peeling

Kjemisk peeling er behandlinger med syre for å fjerne lag av huden. Peelingene finnes i mange styrker og brukes til ulike formål.

Når brukes kjemisk peeling? 

Vanlige grunner for behandling med kjemisk peeling er problemer med uren hud og kviser (akne), ujevn pigmentering i huden, tegn på aldring, rynker og solskadet hud.

En behandler vil kunne fortelle om kjemisk behandling er riktig for deg.

Hvilken peeling skal jeg velge? 

Når du velger peelingtype er det viktig å ta hensyn til toleranse, hudtype og formålet med behandlingen.

Noen peelinger er til hjemmebruk, mens andre skal utføres på klinikker av behandlere med erfaring og utdanning.

Hvor dypt i huden går peelingen?

Kjemisk peeling deles inn i tre grader: overfladisk, medium og dyp kjemisk peel. Gradene forteller hvor dypt syrene som legges på huden trenger ned.

En overfladisk peel jobber på overflaten av epidermis, som er hudlaget vi ser. En medium og dyp peel trenger dypere ned og jobber i hudlaget kalt dermis, som ligger dypere enn det vi kan se med det blotte øyet.

Hvor dypt en peeling trenger ned, avhenger av flere faktorer som størrelsen på molekylene i syren, pH-verdi og konsentrasjon av syre i blandingen. I denne behandlingen tas det også hensyn til hvor mange lag som legges på, og om kjemisk peeling gjøres i kombinasjon med andre behandlinger. 

Hvordan ser huden ut etter kjemisk peeling? 

Det avhenger av hvilken type peeling som er gjort, og hvor dypt i huden den har gått. Det er store individuelle forskjeller på reaksjoner i huden etter behandling.

Etter er overfladisk peel er det normalt at du er litt varm og rød i huden i noen dager. Noen opplever nupper, eller at de blir litt tørre og kan flasse litt. Huden kan bli mer sår der det har vært kviser eller lett irritasjon. Ved dypere peeling er det normalt å være rød, sår og tørr. Siden overhuden er borte vil huden også væske.

Hva er viktig å tenke på etter behandling?

Etter kjemiske peelinger vil man alltid være sensitiv for sol, og det er viktig å beskytte seg med høy solfaktor og klær. Behandleren din vil gi beskjed om du må bruke mindre kremer eller andre kremer enn du pleier.