Ofte stilte spørsmål

Hva er forskjellen på permanente og ikke permanente fillere?

De fleste fillere som brukes innen den kosmetiske bransjen i Norge er hyaluronsyre fillere og de er ikke permanente. Geleen som injiseres i huden består av kjemisk fremstilt hyaluronsyre som er et molekyl vi også har naturlig i huden. Disse molekylene er bunnet sammen i kjeder, som gjør at geleen blir liggende i huden i en begrenset tidsperiode før de langsomt blir brutt ned og absorberer fra vevet. Hyaluronsyre kan også løses opp av stoffet hyalase hvis det oppstår komplikasjoner og anses derfor som det tryggeste alternativet av fillere på markedet.

Ikke permanente fillere kan bestå av substans som ikke absorberes av kroppen og derfor blir liggende permanent i vevet, eller av stoffer som stimulerer dannelse av bindevev/kollagen i huden og således danner volum. Dette er ikke reversible behandlinger som krever kirurgi for å fjernes. Hvis man velger å gå for permanente fillervarianter eller filling med fett, er det viktig å gå til en behandler som er spesialisert i disse behandlingene.

Skal filleren masseres?

Det avhenger av hvor filleren er plassert, og hvilken filler som er satt.   Dette må du spørre behandleren din om.  Generelt kan man si at filler som har til hensikt å skape projeksjon ikke skal masseres, (f. eks kinnbein) og de fillere som skal integreres i vevet skal masseres.  (mer overfladiske, f. eks på haken)

Kan fillere tøye huden?

Ja, dersom mengden av filler blir for stor vil huden tøyes, og ansiktet ser oppblåst ut.  Man kaller dette for såkalt «Fillerface».  Det er å betrakte som en komplikasjon forårsaket av dårlig estetisk håndverk, eller av estetiske krav fra pasienten som det ikke er tilrådelig å oppfylle.

Ved vanlig bruk av filler vil ikke hudtøyning være et problem.

Hvilke bivirkninger har fillere?

Forventede bivirkninger er smerter av nålestikk, blåmerker og hevelse.

Infeksjoner kan forekomme og kan være vanskelige å behandle.  Derfor er hygiene ekstremt viktig.

Forflytninger av filleren (migrering) kan forekomme, det vil si at filleren flytter seg litt i forhold til der den var satt.

Allergiske immunreaksjoner med hevelse og utslett kan forekomme.

Tilstopping av blodårer kan skje, og dersom filler sprøytes inn i en blodåre med alle dens forgreininger, kan det tilkomme vevsskade i det vevet som blodåren forsyner.   Da må man fjerne filleren raskt for å unngå permanente vevsskader.  Da bruker man Hyalase som fjerner HA fillere.  Dersom man får en tilstopping med filler som ikke løser seg opp med Hyalase vil man få større permanente vevsskader.  Det er en god grunn til kun å bruke HA fillere.

Svært sjeldne komplikasjoner er når filler har kommet inn i blodårene, og blitt fraktet til lunger, hjernen eller til øyet – med påfølgende vevskade der.

For å redusere risiko for å tilstoppe store blodårer krever det vært god anatomisk og fillerteknisk kompetanse.

 

Hvilke typer fillere finnes det?

HA- fillerere (Hyaluronsyrefiller) er ikke permanente,  og inneholder hyaluronsyre som viktigste bestanddel, som er et molyekyl vi har i huden, og som har i oppgave å binde vann.   HA fillere kan fjernes med et enzym som heter Hylalase.  Dette er de tryggeste og vanligste fillere.  Vanlige og godt studerte varianter av disse er Restylane, Juvederm og Teosyal.

En annen ikke HA filler som er ikke permanent er Radiesse som inneholder calsiumhydroksyapatitt.  Den varer litt lengre enn de fleste HA fillere, men kan ikke løses opp med Hyalase dersom den gir komplikasjoner.

Sculptra er en type filler som varer lengre enn HA fillere, men den gir oftere allergiske reaksjoner og kan ikke fjernes med Hyalase.  Den brukes derfor sjelden nå.

Ellansè er en filler som kan vare i flere år, og som ikke løser seg opp med Hyalase, og gir allergiske reaksjoner oftere enn HA fillere.

Permanente fillere som Silikon, Aquamid og Artecoll ble brukt tidligere, men anbefales ikke fordi mange pasienter fikk permanente etterskader av komplikasjoner.

Filler med eget fett (Fettransplantasjon) er også regnet som en permanent filler, og er den eneste permanente filler som kroppen alltid godtar på lang sikt.

Hvor lenge varer filler?

Det avhenger av hvilken type filler som settes, og hvor i ansiktet det settes.   Hyaluronsyrefillere (HA – fillere) sitter ca 1 år. (6-24 mnd).  Det er vanlig å justere opp med  mindre påfyllinger etter 6-9 mnd.   De er ikke permanente og er de tryggeste  og  mest brukte fillere.  Permanente fillere varer i mange år, men er skjelden i bruk i dag fordi de har vist seg å lage permanente problemer dersom det tilkommer komplikasjoner.

Hva koster et medlemskap?

3200kr i året.