Hvilke typer fillere finnes det?

HA- fillerere (Hyaluronsyrefiller) er ikke permanente,  og inneholder hyaluronsyre som viktigste bestanddel, som er et molyekyl vi har i huden, […]

HA- fillerere (Hyaluronsyrefiller) er ikke permanente,  og inneholder hyaluronsyre som viktigste bestanddel, som er et molyekyl vi har i huden, og som har i oppgave å binde vann.   HA fillere kan fjernes med et enzym som heter Hylalase.  Dette er de tryggeste og vanligste fillere.  Vanlige og godt studerte varianter av disse er Restylane, Juvederm og Teosyal.

En annen ikke HA filler som er ikke permanent er Radiesse som inneholder calsiumhydroksyapatitt.  Den varer litt lengre enn de fleste HA fillere, men kan ikke løses opp med Hyalase dersom den gir komplikasjoner.

Sculptra er en type filler som varer lengre enn HA fillere, men den gir oftere allergiske reaksjoner og kan ikke fjernes med Hyalase.  Den brukes derfor sjelden nå.

Ellansè er en filler som kan vare i flere år, og som ikke løser seg opp med Hyalase, og gir allergiske reaksjoner oftere enn HA fillere.

Permanente fillere som Silikon, Aquamid og Artecoll ble brukt tidligere, men anbefales ikke fordi mange pasienter fikk permanente etterskader av komplikasjoner.

Filler med eget fett (Fettransplantasjon) er også regnet som en permanent filler, og er den eneste permanente filler som kroppen alltid godtar på lang sikt.